40 av de mest inflytelserika fotograferna genom tiderna

40 av de mest inflytelserika fotograferna genom tiderna

Utforska fotokonstens historia: 40 av de främsta och mest inflytelserika internationella fotograferna genom tiderna.

Fotografi har länge varit en kraftfull form av konst och kommunikation och här är en lista på de mest inflytelserika fotograferna. Genom århundraden har det utvecklats och blivit ett verktyg för att dokumentera historiska händelser, skildra samhällskulturen och skapa vackra konstverk. Från pionjärer inom fotografiets tidiga dagar till moderna mästare, har dessa inflytelserika fotografer alla haft en betydande inverkan på fotokonstens utveckling och har lämnat ett arv som fortfarande påverkar konstvärlden idag.


 1. Ansel Adams – Adams är väl den mest inflytelserika fotografen som var en amerikansk landskapsfotograf. Hans mest kända verk är förmodligen hans svartvita foton av Yosemite National Park. https://anseladams.com/.
 2. Dorothea Lange – Lange var en amerikansk fotograf och dokumentärskapare som dokumenterade livet under den stora depressionen i USA. Hennes mest kända verk är ”Migrant Mother”. Lär mer om hennes arbete på https://sv.wikipedia.org/wiki/Dorothea_Lange.
 3. Henri Cartier-Bresson – Cartier-Bresson var en fransk fotograf som var en av grundarna av den moderna gatufotografin. Hans mest kända verk är ”The Decisive Moment”. https://www.henricartierbresson.org/.
 4. Diane Arbus – Arbus var en amerikansk fotograf som var känd för sina porträtt av marginaliserade människor. Hennes mest kända verk är ”Identical Twins”. https://sv.wikipedia.org/wiki/Diane_Arbus.
 5. Irving Penn – Penn var en amerikansk mode- och porträttfotograf. Hans mest kända verk är förmodligen hans porträtt av kändisar. https://www.irvingpenn.org/.
 6. Richard Avedon – Avedon var en amerikansk mode- och porträttfotograf som arbetade för tidningar som Harper’s Bazaar och Vogue. Hans mest kända verk är förmodligen hans porträtt av kändisar. https://www.richardavedon.com/.
 7. Sebastião Salgado – Salgado är en brasiliansk fotograf som är känd för sina dokumentärfoton av människor och natur. Hans mest kända verk är ”Genesis”. https://sv.wikipedia.org/wiki/Sebastião_Salgado.
 8. Edward Weston – Weston var en amerikansk fotograf som är känd för sina svartvita foton av landskap och kroppar. https://edward-weston.com/.
 9. Cindy Sherman – Sherman är en amerikansk fotograf som är känd för sina självporträtt i olika karaktärer och situationer. https://sv.wikipedia.org/wiki/Cindy_Sherman.
 10. Francesca Woodman – amerikansk fotograf känd för sina surrealistiska självporträtt Hemsida: https://en.wikipedia.org/wiki/Francesca_Woodman
 11. Rinko Kawauchi (Japan) – Kawauchi är en japansk fotograf som är känd för sina poetiska och visuellt vackra fotografier. Hennes verk utforskar ofta naturen och den mänskliga existensen. Hemsida: http://www.rinkokawauchi.com/
 12. Shirin Neshat (Iran) – Neshat är en iransk fotograf som har dokumenterat det moderna iranska samhället genom porträtt och iscensatta bilder. Hennes mest kända verk är ”Women of Allah”, som utforskar kvinnlig identitet i islam. Hemsida: https://en.wikipedia.org/wiki/Shirin_Neshat
 13. Lee Miller – amerikansk fotograf känd för sitt arbete under andra världskriget, särskilt för sina bilder från koncentrationslägret i Dachau.  https://en.wikipedia.org/wiki/Lee_Miller
 14. Sophie Calle (Frankrike) – Calle är en fransk fotograf som ofta utforskar teman av övervakning, privata och offentliga liv. Hennes mest kända verk är ”The Hotel” som dokumenterar hennes arbete som hotellstädare. https://en.wikipedia.org/wiki/Sophie_Calle
 15. Robert Mapplethorpe – Mapplethorpe var en amerikansk fotograf som var känd för sina svartvita porträtt av kändisar och för hans kontroversiella foton av homoerotik. https://www.mapplethorpe.org/.
 16. Annie Leibovitz – Leibovitz är en amerikansk porträttfotograf som har arbetat för tidningar som Rolling Stone och Vanity Fair.  https://en.wikipedia.org/wiki/Annie_Leibovitz.
 17. Andreas Gursky – Gursky är en tysk fotograf som är känd för sina storskaliga foton av landskap och städer. Hans mest kända verk är ”Rhein II”.  https://www.andreasgursky.com/.
 18. Nan Goldin – Goldin är en amerikansk fotograf som är känd för sina dokumentärfoton av New Yorks konst- och klubbscen på 1980-talet. Hennes mest kända verk är ”The Ballad of Sexual Dependency”.  https://en.wikipedia.org/wiki/Nan_Goldin.
 19. Sally Mann – Mann är en amerikansk fotograf som är känd för sina svartvita foton av landskap och porträtt, särskilt av sina egna barn. https://sallymann.com/.
 20. Man Ray – Ray var en amerikansk konstnär och fotograf som var en av de ledande företrädarna för dadaismen och surrealismen. Hans mest kända verk är ”The Rayographs”. https://en.wikipedia.org/wiki/Man_Ray.
 21. Helmut Newton – Newton var en tysk mode- och porträttfotograf som var känd för sina provokativa foton av kvinnokroppen. https://helmut-newton-foundation.org/en/.
 22. Brassai – Brassai var en ungersk-fransk fotograf som var känd för sina svartvita foton av Paris på 1930-talet. Hans mest kända verk är ”Paris de Nuit”. https://en.wikipedia.org/wiki/Brassaï.
 23. Edward Steichen – Steichen var en amerikansk fotograf och curator som var känd för att ha bidragit till att popularisera fotografi som konstform. https://www.edwardsteichen.com/.
 24. Walker Evans – Evans var en amerikansk dokumentärfotograf som dokumenterade livet under den stora depressionen i USA. Hans mest kända verk är ”Let Us Now Praise Famous Men”. https://en.wikipedia.org/wiki/Walker_Evans.
 25. Alfred Stieglitz – Stieglitz var en amerikansk fotograf och curator som var en pionjär inom modern fotografi.  https://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_Stieglitz.
 26. Mary Ellen Mark – Mark var en amerikansk dokumentärfotograf som var känd för att dokumentera marginaliserade människor och samhällen. Hennes mest kända verk är ”Streetwise”. https://www.maryellenmark.com/.
 27. Harry Callahan – Callahan var en amerikansk fotograf som var känd för sina svartvita foton av landskap och kroppar. https://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Callahan_(photographer).
 28. Garry Winogrand – Winogrand var en amerikansk gatufotograf som dokumenterade livet i New York på 1960-talet. https://en.wikipedia.org/wiki/Garry_Winogrand.
 29. William Eggleston – Eggleston är en amerikansk fotograf som är känd för sina färgfoton av amerikansk kultur och landskap.  https://en.wikipedia.org/wiki/William_Eggleston.
 30. Bruce Davidson – Davidson är en amerikansk fotograf som är känd för sina dokumentära foton av amerikansk historia och kultur, inklusive bilder från den civila rättighetsrörelsen på 1960-talet.
  https://www.magnumphotos.com/photographer/bruce-davidson/.
 31. Margaret Bourke-White – Bourke-White var en amerikansk dokumentärfotograf som var känd för sina bilder från andra världskriget och Indien på 1940-talet. https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Bourke-White.
 32. Josef Koudelka – Koudelka är en tjeckisk fotograf som är känd för sina dokumentärfoton av krig och konflikt runt om i världen, inklusive bilder från Tjeckoslovakien, Irland och Israel/Palestina. https://www.magnumphotos.com/photographer/josef-koudelka/.
 33. Hiroshi Sugimoto – Sugimoto är en japansk fotograf som är känd för sina svartvita foton av landskap, arkitektur och museumsgallerier. Besök hans hemsida på http://www.sugimotohiroshi.com/.
 34. August Sander – Sander var en tysk fotograf som dokumenterade människor och livet i Tyskland under 1900-talet. Hans mest kända verk är ”People of the Twentieth Century”, en serie porträtt som visar olika sociala klasser och yrken. Besök hans hemsida på https://en.wikipedia.org/wiki/August_Sander.
 35. Lee Friedlander – Friedlander är en amerikansk fotograf som är känd för sina svartvita foton av amerikansk kultur och landskap. Han är också känd för att inkludera sig själv i sina bilder på ett subtilt sätt. Besök hans hemsida på https://fraenkelgallery.com/artists/lee-friedlander.
 36. Robert Capa – Capa var en ungersk-amerikansk krigsfotograf som dokumenterade konflikter runt om i världen, inklusive spanska inbördeskriget och andra världskriget. Han var också en av grundarna till fotoagenturen Magnum. https://www.magnumphotos.com/photographer/robert-capa/.
 37. Joel Meyerowitz – Meyerowitz är en amerikansk fotograf som är känd för sina färgfoton av New York på 1960-talet. Han var också en av de första att arbeta med storformatfotografi. Besök hans hemsida på https://www.joelmeyerowitz.com/.
 38. Hiroji Kubota – Kubota är en japansk fotograf som är känd för sina dokumentära foton av Asien, inklusive bilder från Kina och Nordkorea. https://www.magnumphotos.com/photographer/hiroji-kubota/.
 39. Gregory Crewdson är en amerikansk fotograf och konstnär känd för sina storskaliga, filmiska fotografier av amerikanska förortslandskap och deras invånare. Hans verk är kända för sin dramatiska belysning och sitt användande av skådespelare och filmiska tekniker för att skapa en känsla av alienation och mystik. Crewdsons främsta verk inkluderar ”Beneath the Roses”, en serie fotografier som utforskar livets melankoli och ensamhet i en förortsmiljö. Hemsida: http://www.gregorycrewdsonmovie.com/
 40. David LaChapelle är en amerikansk mode- och konstfotograf som har gjort sig känd för sina drömlika, surrealistiska bilder som blandar popkultur, mode och konst. Hans verk har publicerats i tidningar som Vanity Fair, GQ och Vogue, och han har arbetat med kända personligheter som Madonna, Lady Gaga och Beyoncé. Hans främsta verk inkluderar ”Land Scape”, en serie fotografier av naturmotiv med inslag av industriella element, och ”Jesus Is My Homeboy”, som utforskar relationen mellan religion och populärkultur. Hemsida: https://davidlachapelle.com/

Läs mer: