Gallerier – Sverige

Utforska konstgallerier - från kommersiella gallerier till alternativa utställningsplatser - Konstlistan

Utforska konstgallerier – från kommersiella gallerier till alternativa utställningsplatser i Sverige.

Ett kommersiellt konstgalleri är en affärsverksamhet som specialiserar sig på att sälja konstverk till köpare. Galerierna representerar vanligtvis ett antal konstnärer och visar deras verk i utställningar som öppnas för allmänheten. Galerierna tar en provision på försäljningen av konstverk och fungerar som en mellanhand mellan konstnärerna och köparna. De kan också erbjuda olika tjänster som rådgivning till samlare och konsulterande tjänster för konstverk. Galerierna kan ha olika inriktningar, till exempel specialisering på samtida konst eller antikviteter, och kan vara lokaliserade i olika delar av världen.

Svenska Galleriförbundet

I Sverige finns ett 50-tal gallerier som är medlemmar i Svenska galleriförbundet, som har krav för medlemskapet att galleriet i minst två år har bedrivit verksamhet och att man har ett förtroendefullt och seriöst samarbete med utställande konstnärer.

Länkar till gallerier:

För att komma med på min lista måste galleriet ha en någorlunda bra hemsida (och kanske också vara en trevlig gallerist). Det är mitt urval och inte en komplett lista på gallerier i Sverige. Det finns bra gallerister med bra utställningsverksamhet, men som inte har en ordentlig hemsida och då finns de inte med på den här listan. Under senare år har många gallerier med bra verksamhet fått stänga. Det blir då också allt svårare för många konstnärer att nå ut till sin publik.

Malmö

Göteborg

Stockholm

Övriga orter

 Pop-up-gallerier

Organisationer, konstnärsdrivna gallerier och utställningshallar:

Malmö – Lund – Skåne

Göteborg

Virserum

Borås

Norrköping

Stockholm

Örebro


Läs mer: