Konstmuseum – Europa

Offentliga konstmuseer har en lång och rik historia i Europa

Bild: The National Gallery, London. Foto: konstlistan.se

Konstmuseum – Europa.

Offentliga konstmuseer har en lång och rik historia i Europa och har spelat en viktig roll i utvecklingen av konsten och kulturen i regionen. Det tidigaste exemplet på ett offentligt konstmuseum i Europa är Louvren i Paris, som grundades redan på 1700-talet. Museet har en imponerande samling av klassisk konst, inklusive antika skulpturer, målningar och konsthantverk.

Under 1800-talet växte antalet offentliga konstmuseer i Europa och nya institutioner som National Gallery i London och Rijksmuseum i Amsterdam grundades. Dessa museer är fortfarande viktiga institutioner som visar upp både europeisk och internationell konst från olika tidsperioder.

Bland de mest inflytelserika offentliga konstmuseerna i Europa är Tate Modern i London, som har en imponerande samling av modern och samtida konst från hela världen. Andra viktiga museer inkluderar Centre Pompidou i Paris, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia i Madrid, Guggenheim-museerna i Berlin, Venedig och Bilbao, Uffizierna i Florens och Kunsthistorisches Museum i Wien.


London

UK

Irland

Italien

Tyskland

 Nederländerna

Belgien

Österike

Frankrike

Spanien

Portugal

Schweiz

Kunstmuseum Basel
Kunsthaus Zurich
Zentrum Paul Klee

Estland
Estonian National Museum

Tjeckien
National Gallery Prague


Läs mer: