Konsthallar

Konsthallar är lokaler för konstutställningar. En konsthall har inte en egen samling till skillnad från ett konstmuseum.

Dunkers Kulturhus, Helsingborg. Foto: konstlistan.se

Konsthallar är lokaler för konstutställningar. En konsthall har inte en egen samling till skillnad från ett konstmuseum.

Offentliga konsthallar har spelat en viktig roll i att sprida konst och kultur till allmänheten. Dessa institutioner har funnits i olika former i århundraden, men den moderna konsthallen uppstod under 1800-talet i Europa och Nordamerika.

Ett av de tidigaste exemplen på en offentlig konsthall är Louvren i Paris, som öppnade för allmänheten under Franska revolutionen 1793. Andra viktiga exempel inkluderar National Gallery i London (1824), Museum of Modern Art i New York (1929) och Tate Modern i London (2000).

Offentliga konsthallar spelar en viktig roll i att främja samtidskonst, och de är ofta en viktig plattform för att visa upp nya konstnärer och experimentell konst. Dessa institutioner ger ofta också utbildning och utveckling riktade till konstnärer genom workshops och utbildningsprogram.

Bland de mest inflytelserika offentliga konsthallarna i världen inkluderar Guggenheim Museum i New York, Centre Pompidou i Paris, och Tate Modern i London. Dessa institutioner har alla en stark inriktning på samtidskonst och har haft en enorm inverkan på konstvärlden.

Sveriges första konsthall Liljevalchs konsthall i Stockholm invigdes 1916 och är en kommunal konsthall.

The Whitechapel Gallery i London grundades 1901 och var en av de första offentligt finanserade konsthallarna.


Konsthallar Sverige

Se även under Gallerier – Sverige där du hittar konstnärsdrivna konsthallar och gallerier.

Konsthallar Storbritannien

Konsthallar Tyskland

Holland

Belgien

Frankrike

Polen

Spanien

USA

Österrike

Övriga


Läs mer: