Gallerier – New York

New York har mer än 2000 olika kulturinstitutioner och mer än 800 konstgallerier - Konstlistan

Bild: Matthew Marks Gallery, 523 West 24 Street, New York. Foto: konstlistan.se

New York har mer än 2000 olika kulturinstitutioner och mer än 800 konstgallerier.

New York City är hem för ett brett utbud av privata gallerier som representerar en mångfald av konstnärliga rörelser och uttryck. Staden är en global konstmetropol där privata gallerier spelar en central roll i att visa upp samtida konstverk och främja konstnärernas karriärer.

Antalet privata gallerier är omfattande och sträcker sig över hela staden, från de välbekanta konstområdena som Chelsea och Lower East Side till de mer exklusiva gallerierna i Upper East Side. Att exakt fastställa antalet privata gallerier kan vara utmanande på grund av den ständigt föränderliga naturen av konstscenen, men det finns hundratals gallerier som aktivt verkar i staden.

Några av de största och mest inflytelserika privata gallerierna inkluderar Gagosian Gallery, David Zwirner Gallery, Hauser & Wirth, Pace Gallery och Marian Goodman Gallery. Dessa gallerier har internationell ryktbarhet och representerar många framstående samtida konstnärer från hela världen.

Tillsammans bidrar dessa privata gallerier till att göra staden till en av världens främsta destinationer för samtida konst, lockande samlare, konstkritiker och konstälskare från när och fjärran. De är viktiga nav för konstvärlden och spelar en avgörande roll i att forma den samtida konstscenen både i staden och globalt sett.


Gallerier – New York

Här ett urval av de mer betydelsefulla.

Guide till alla gallerier i New York

En bra galleri guide för New York hittar du på blouinartinfo.com/galleryguide. Blouin Media ger ut Modern Painters, Art + Auction, Gallery Guide m.m

”New Yorks konstscen är enorm och samtidigt skenbart överblickbar, precis som staden själv. Man får det man söker efter….”


 USA – övriga städer


Läs mer: