Mest prestigefyllda fototävlingar och fotopriser

Fototävlingar och fotopriser - Konstlistan

Documenta 12, 2007. Foto: konstlistan.se

Fotopriser och fototävlingar: Hur de kan hjälpa dig som fotograf att lyckas

Fotopriser och fototävlingar kan vara en utmärkt möjlighet för fotografer att öka sin synlighet och etablera sig som professionella inom branschen. Här är några exempel på välkända fotopriser och tävlingar som kan ha stor genomslagskraft för en fotograf.

Att skicka in bilder till fototävlingar kan ha flera fördelar för en fotograf.

  • Öka din synlighet: Genom att delta i fototävlingar kan du nå en bredare publik och öka din synlighet som fotograf. Om dina bilder väljs ut eller vinner en tävling kan de publiceras i utställningar, tidskrifter och online-plattformar, vilket ger dig större exponering och marknadsföring.
  • Få feedback och kritik: Tävlingar ger dig en möjlighet att få feedback och kritik på dina bilder från både domare och andra deltagare. Detta kan hjälpa dig att förbättra din teknik och skapa bättre bilder i framtiden.
  • Visa upp ditt arbete: Att delta i tävlingar ger dig en möjlighet att visa upp ditt arbete för domare och potentiella kunder. Om dina bilder vinner en tävling kan det öka din trovärdighet och hjälpa dig att få fler uppdrag.
  • Vinn priser: Sist men inte minst ger tävlingar en möjlighet att vinna priser och erkännande för ditt arbete.

Att skicka in bilder till fototävlingar kan vara en fantastisk möjlighet för en fotograf att öka sin synlighet, få feedback och kritik, visa upp sitt arbete och vinna priser och erkännande.


Deutsche Börse Photography Prize

Deutsche Börse Photography Prize är ett fotopris som årligen belönar den fotograf som har gjort det mest betydande bidraget till fotografin i Europa under det senaste året.

The Hasselblad Award

Hasselbladspriset är ett årligt pris som delas ut till en fotograf som utfört en framstående fotografisk gärning. Priset består av 1 miljon kronor, ett diplom, en guldmedalj och en separatutställning på Hasselblad center i Göteborg.

Tidigare Hasselbladsvinnare: Walid Raad, Sophie Calle, Robert Adams, Graciela Iturbide, Nan Goldin, David Goldblatt, Lee Friedlander, Bernd & Hilla Becher, Malick Sidibé, Jeff Wall, Hiroshi Sugimoto, Boris Mikhailov, Cindy Sherman, William Eggleston, Christer Strömholm, Robert Frank, Susan Meiselas, Sune Jonsson, Josef Koudelka, Richard Avedon, William Klein, Sebastião Salgado, Edouard Boubat, Hiroshi Hamaya, Ernst Haas, Irving Penn, Manuel Alvarez Bravo, Henri Cartier-Bresson, Ansel Adams, Lennart Nilsson

The Prix Pictet

Prix Pictet är ett internationellt fotopris med fokus på miljöfrågor. Priset har instiftats av den schweiziska privatbanken Pictet & Cie. Prissumman är 100.000 Schweiziska Franc, vilket motsvarande ca. 880.000 svenska kronor.


Fototävlingar

IPA International Photography Awards

National Geographic Photo Contest.

The Sony World Photography Awards

The Taylor Wessing Photographic Portrait Prize

Il Reportage Photojournalism Award

Black & White Spider Awards

International Color Awards | Photography Masters Cup

Hamdan International Photography Award

I SHOT IT, The Best Photo Competition

Har rätt häftiga priser i den svartvita tävlingen –  en prissumma i dollar som varierar med hur många som deltar, men har varit ända upp till 200 000 kronor, allt beroende på hur många som har skickat in bidrag.

The International Fine Art Photography Award – Grand Prix de la Découverte.

The Lucie Award

World Press Photo of the Year

The British Journal of Photography International Photography Award

Aperture PhotoBook Award

Nikons’s Small World

Leica Oskar Barnack Award


Läs mer: