De 15 mest inflytelserika konstsamlarna i världen

Konstsamlarnas roll i konstvärlden och dess påverkan på urvalet av konstnärer och verk - Konstlistan

Konstsamlarna och dess roll i konstvärlden och dess påverkan på urvalet av konstnärer och verk.

Konstsamlare har länge haft en betydande roll inom konstvärlden och påverkar både vilka konstnärer som blir uppmärksammade och vilka verk som hamnar i konstsamlingar runt om i världen. Bland de mäktigaste konstsamlarna i världen återfinns namn som François Pinault, Eli Broad och Charles Saatchi.

Dessa konstsamlare har en betydande inverkan på konstvärlden genom sina inköp och donationer av konstverk till museer och utställningar. De har även en stor inverkan på urvalet av konstnärer som får uppmärksamhet och som får chansen att visa upp sina verk för en större publik.

Det finns dock kritik mot att konstsamlare har en för stor påverkan på urvalet av konstnärer och verk. Detta kan leda till att vissa konstnärer och deras verk förbises till förmån för andra som är mer populära bland konstsamlarna. Dessutom kan konstsamlare använda sin makt för att manipulera konstmarknaden och öka värdet på sina egna samlingar.

Sammanfattningsvis har konstsamlare en betydande roll inom konstvärlden och påverkar vilka konstnärer och verk som uppmärksammas. Samtidigt finns det kritik mot att konstsamlare har för stor makt och påverkan över urvalet av konstnärer och verk, samt risker för manipulation av konstmarknaden.

Här är 15 av de mest inflytelserika konstsamlarna:

 1. Bernard Arnault – En fransk företagsledare och VD för LVMH, en av världens största lyxvarumärken. Hans konstsamling består av mer än 1 000 verk av modern och samtida konst.
  Konstsamling: https://www.fondationlouisvuitton.fr/en.html
 2. Eli Broad – En amerikansk entreprenör och filantrop som är grundare av Broad Foundations. Hans konstsamling består av mer än 2 000 verk av modern och samtida konst, inklusive verk av Jeff Koons, Cindy Sherman och Roy Lichtenstein.
  Konstsamling: The Broad Collection
  Instagram: https://www.instagram.com/thebroadmuseum/
 3. François Pinault – En fransk affärsman och grundare av Kering, som äger varumärken som Gucci, Saint Laurent och Balenciaga. Han har en omfattande samling av modern och samtida konst, inklusive verk av Damien Hirst, Cindy Sherman och Jeff Koons.
  Konstsamling: François Pinault Collection
 4. Alice Walton – En amerikansk miljardär och arvtagare till Walmart-förmögenhet. Hon har en samling av amerikansk konst som omfattar verk av Jackson Pollock, Georgia O’Keeffe och Edward Hopper.
  Konstsamling: Crystal Bridges
  Instagram: https://www.instagram.com/crystalbridgesmuseum/
 5. Steven A. Cohen – En amerikansk hedgefondförvaltare som har en samling av modern och samtida konst, inklusive verk av Andy Warhol, Willem de Kooning och Damien Hirst. Steven A. Cohen är en känd samlare av modern och samtida konst, men hans samling är också privat och inte öppen för allmänheten. Det finns inget permanent utställningsutrymme för hans samling.
 6. Sheikh Hamad bin Abdullah Al Thani – En medlem av den kungliga familjen i Qatar och en av de mest inflytelserika konstsamlarna i Mellanöstern. Han har en samling som omfattar verk av Pablo Picasso, Henri Matisse och Francis Bacon.
  Konstsamling: The Al Thani Collection
 7. Doris Fisher – En amerikansk entreprenör och medgrundare av klädmärket The Gap. Hon och hennes make Donald Fisher grundade San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA) och har en samling av modern och samtida konst som inkluderar verk av Andy Warhol, Roy Lichtenstein och Ellsworth Kelly.
  Konstsamling: The Fisher Collection at SFMOMA
  Instagram: https://www.instagram.com/sfmoma/
 8. Agnes Gund – En amerikansk filantrop och konstsamlare som är grundare av Art for Justice Fund. Hon har en samling av modern och samtida konst, inklusive verk av Jasper Johns, Roy Lichtenstein och Cindy Sherman.
  Konstsamling: Studio Visit: Selected Gifts from Agnes Gund
 9. Peter Brant – En amerikansk företagsledare och konstsamlare som grundade Brant Foundation. Hans samling inkluderar verk av Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol och Richard Prince.
  Konstsamling: Brant Foundation
 10. David Geffen – En amerikansk affärsman, filmproducent och filantrop. Han är känd för sin konstsamling som inkluderar verk av Jackson Pollock, Willem de Kooning och Jasper Johns. David Geffen är en känd samlare av modern och samtida konst, men hans samling är privat och inte öppen för allmänheten. Vissa verk från Geffens samling har dock visats på olika museer runt om i världen.
 11. Charles Saatchi – En brittisk affärsman och konstsamlare som grundade Saatchi Gallery. Hans samling inkluderar verk av Damien Hirst, Tracey Emin och Jeff Koons.
  Konstsamling: Saatchi Gallery
  Instagram: https://www.instagram.com/saatchi_gallery/
 12. Alberto Mugrabi – En konsthandlare och konstsamlare baserad i New York. Han och hans bröder David och Jose Mugrabi har en av de största konstsamlingarna i världen, med framförallt verk av Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat och Jeff Koons. Familjen Mugrabias samling är en privat konstsamling och är inte öppen för allmänheten. Det finns inte heller någon offentlig utställning av samlingen.
 13. Carlos Slim Helu – En mexikansk företagsledare och filantrop som är känd för sin konstsamling av mexikansk konst.
  Konstsamling: Museo Soumaya
 14. Peggy Guggenheim (1898-1979)— Var en amerikansk konstsamlare och filantrop som grundade Peggy Guggenheim Collection i Venedig. Hon var en av de mest inflytelserika samlarna av surrealistisk och abstrakt expressionistisk konst.
  Konstsamling: Peggy Guggenheim Collection
  Instagram: https://www.instagram.com/guggenheim_venice/
 15. J. Paul Getty (1892-1976) – En amerikansk affärsman och filantrop som grundade Getty Oil. Han var en av de mest inflytelserika konstsamlarna på sin tid och grundade J. Paul Getty Trust. Hans samling inkluderar verk av Rembrandt, Vincent van Gogh och Leonardo da Vinci.
  Konstsamling: Getty Museum Collection
  Instagram: https://www.instagram.com/gettymuseum/

Läs mer: