Fotografer, urval av internationella och svenska fotografer

Ett litet urval av internationella och svenska fotografer. Konstlistan

Bild: documenta 13, Kassel 2012. Foto: konstlistan.se

Ett litet urval av internationella och svenska fotografer.

Fotografi är en konstform som har vuxit i popularitet sedan det första fotografiapparaten patenterades under 1800-talet. Genom åren har det funnits många berömda fotografer som har påverkat utvecklingen av fotografi som konstform och dokumentationsverktyg.

Ansel Adams är en av de mest kända fotograferna genom tiderna. Hans svartvita landskapsfoton är ikoniska och har blivit en del av den amerikanska kulturhistorien. Yousuf Karsh är en annan känd fotograf som blev känd för sina porträtt av berömda personer som Albert Einstein och Winston Churchill.

Andra berömda fotografer inkluderar Diane Arbus, som är känd för sina porträtt av udda karaktärer. Steve McCurry är en amerikansk fotograf som är mest känd för sitt arbete med National Geographic. Han är känd för att ha fotograferat några av de mest ikoniska bilderna, inklusive bilden ”Afghan Girl” som pryddes omslaget till National Geographic 1985. En annan berömd fotograf är Dorothea Lange, som dokumenterade depressionen i USA genom sina bilder av fattiga och arbetslösa människor.

Andra kända fotografer inkluderar Henri Cartier-Bresson, som är känd för sitt pionjärarbete inom street photography och dokumentär fotografi, samt Annie Leibovitz, som har fotograferat många kändisar och politiska figurer.


Fotografer, ett urval:

 

Det finns intressanta fotografer som inte har en hemsida där det bästa är att göra ett bildsök på Google som t.ex Annie Leibovitz, Francesca Woodman, Emmet Gowin, Jeff Wall, Sebastião Salgado.


Svenska fotografer, ett urval:

Se även sidan – länkar till svenska samtidskonstnärer >>

Nationella fotografregistret innehåller uppgifter om fotografer och fotograffirmor som varit verksamma från 1800-talets mitt och fram till slutet av 1900-talet. Bra källa att hitta fotografer och bilder.


Läs mer: