Gallerier – London

Läs mer: Gallerier – Sverige Gallerier – London Gallerier – Europa Gallerier – New York Gallerier – Asien, Kina, Japan och Sydamerika - Konstlistan

Viktigare gallerier i London och organisationer med utställningsverksamhet.

London är en världsstad för konst och är hem för ett rikt utbud av privata gallerier som representerar en mångfald av konstnärliga stilar och uttryck. Från de historiska konstområdena runt Mayfair till de mer alternativa och samtida konstscenerna i East End, finns det gallerier som passar alla smaker och intressen.

Det finns ett betydande antal privata gallerier utspridda över hela London, var och en med sin egen unika profil och fokus. Många av dessa gallerier representerar både etablerade konstnärer och lovande talanger från Storbritannien och internationellt sett.

Några av de mest framstående privata gallerierna i London inkluderar White Cube, Saatchi Gallery, Serpentine Galleries, Victoria Miro Gallery och Lisson Gallery. Dessa gallerier är kända både för sin höga kvalitet på utställningar och för att vara ledande inom samtida konstscenen.

Genom att erbjuda ett rikt utbud av utställningar, konstnärssamtal och andra evenemang spelar privata gallerier en viktig roll i att främja samtida konst och bidra till Londons position som en av världens ledande konstdestinationer. De lockar besökare från hela världen och bidrar till stadens pulserande konstklimat.


Gallerier i London:

Cork Street

Cork Street i London var länge en central plats för de Londonbaserade gallerierna. Det finns fortfarande några intressanta gallerier kvar, men annars finns de riktigt bra gallerierna numera i flera olika områden som Bethnal Green, Shoreditch, Mayfair och St James’s.

Det finns mer än 300 gallerier i London. Här ett urval av de mer välrenommerade och etablerade gallerierna.

Organisationer och föreningar med utställningsverksamhet i London

  • Artangel – Konstaktiviteter som sponsras av privatpersoner = ”art angels”.
  • Camden Arts Centre – Har en stor utåtriktad verksamhet till barn, ungdomar och vuxna med föredrag, kurser och utställningar.
  • ICA – Insitute of Contemporary Arts – Konstnärsdrivet galleri och omfattande programverksamhet. Sponsras genom medlemsavgifter, privata företag och offentliga medel från Arts Council.
  • Delfina – Utställningar, programverksamhet och gästateljéer.
  • Gasworks – Konstnärsateljéer, galleri och gästateljéer.
  • Jerwood Space – Drivs av en stiftelse. Galleri, café och repetitionslokaler för dans och teater.

Gallerier utanför London

Organisationer mm

  • Arts Council, England – Englands motsvarighet till Statens kulturråd men arbetar mycket mer självständigt och på ”armlängds avstånd från staten”. Tar också en del nya grepp som t.ex. räntefria lån för att köpa konst.
  • British Council – Stödjer internationellt samarbete och nätverksbyggande.

Läs mer: