Bedrägerier inom konstvärlden: Så skyddar du dig som konstnär

Bedrägerier inom konstvärlden: Så skyddar du dig som konstnär

Så här undviker du att bli lurad i konstvärlden – vanliga bedrägerier att vara medveten om och hur man skyddar sig själv som konstnär.

Konstvärlden kan vara en fantastisk plats att uttrycka sin kreativitet, men det finns också en mörk sida med bedrägerier som konstnärer måste vara medvetna om: skojare och bedragare som riktar in sig på konstnärer.

Betala för en utställning.

En av de vanligaste formerna av bedrägeri är art scams där bedragare försöker lura konstnärer att betala för en utställning som aldrig kommer att äga rum. De lovar konstnärer exponering och möjlighet att sälja sina verk, men i slutändan finns det ingen utställning och konstnären blir blåst på sina pengar.
Dessa ”pay-to-play” utställningar är vanligtvis inte äkta möjligheter för konstnärer att få exponering och sälja sina verk, utan snarare ett sätt för bedragare att lura konstnärer att betala pengar för en falsk möjlighet. (Detta kan visa sig vara i form av en utställning på någon vägg i ett shoppingcenter eller ett fönster på någon bakgata i Paris.) Dessutom, att delta i dessa utställningar ger vanligtvis inte konstnären någon verklig nytta eller förbättrar deras CV.

Att kräva betalning för att få göra en utställning är i normalfallet inte seriöst av en utställningsarrangör. Du bör dra öronen åt dig och vara försiktig. En anmälningsavgift för t.ex. en jurybedömd utställning kan vara ok.

Vanliga bedrägerier – ”överskottsbedrägeri”.

Detta är en vanlig metod för bedrägerier inom konstvärlden, och kallas för överskottsbedrägeri. Bedragaren kontaktar konstnären och utger sig för att vara en seriös köpare som är mycket intresserad av att köpa konstverket. De skickar sedan en överföring som ”råkar” vara för mycket pengar och ber konstnären att betala tillbaka överskottet. Men när konstnären betalar tillbaka pengarna försvinner den aviserade inbetalningen från kontot eftersom det aldrig fanns några pengar att börja med, utan bara en avisering från banken om att pengar skall komma in på kontot. Bedragaren återtar sin inbetalning omedelbart när du betalat ut ”överskottet”. Det är viktigt att konstnärer är medvetna om denna metod och alltid dubbelkollar att betalningarna de får är korrekta och verifierade och verkligen inne på kontot. Det mest troliga är att man är utsatt för ett försök till bedrägeri om någon ”betalar för mycket”.

Lita på din magkänsla.

För att skydda sig från bedragare inom konstvärlden, finns det några grundläggande tips som konstnärer bör följa:

  1. Var försiktig med okända köpare och säljare som kontaktar dig. Kontrollera alltid deras referenser och verifiera deras identitet.
  2. Undvik att betala för något i förväg utan att ha verifierat att det är äkta.
  3. Var försiktig med att dela ut personlig information, inklusive bankinformation och sociala medier-konton, till okända personer.
  4. Om du misstänker att du har blivit utsatt för bedrägeri, kontakta omedelbart din bank och polisen.
  5. Lita på din magkänsla. Om något verkar för bra för att vara sant, så är det förmodligen det.

Konstnärer bör vara medvetna om de risker som följer med att vara en del av konstvärlden och vidta åtgärder för att skydda sig själva från bedrägeri och skojare. Genom att vara försiktig och medveten kan man undvika att bli lurad och fortsätta att fokusera på sin konstnärliga vision och passion.


Läs mer: