Konstnärsmaterial – målarduk, papper, kartong, färger, pigment

Konstnärsmaterial som målarduk, papper, kartong, färger, pigment

Konstnärsmaterial som målarduk, papper, kartong, färger, pigment, mdf, masonite och vanliga grunderingar.

Grundering

De underlag som man målar på kallas grund. Underlaget behandlas med olika medel och det kallas preparering eller grundering. Prepareringen är till för att öka vidhäftningen och göra underlaget kemiskt och optiskt neutralt i förhållande till färgen.
Förr preparerade man målarduken genom en ganska omständlig procedur genom att först limma duken, för att sedan lägga på flera lager av grunderingsfärg som man blandade själv.

Numera finns det ett stort sortiment av färdig grundade målardukar och bra akrylbaserad grundfärg som passar till de flesta tekniker.
I handeln finns även ett stort sortiment av färdigspända målardukar.


Papper

Papper tillverkas av trämassa eller textillump. Det bästa papperet för konstnärsbruk är tillverkat av lump som t.ex. akvarellpapper av bra kvalitet. Papper som är tillverkat av trämassa gulnar med tiden. Ritpapper säljs ofta i A format, A 4, A 3, A 2, A 1 etc.
Papper kan också grunderas och användas för akryl och oljemålning.

Akvarellpapper har olika storlek beroende på tillverkare och köps efter ytvikt (vikten på ett pappersark som har ytan 1 kvadratmeter). Exempelvis: Arches 300 g, Arches 600 g osv. Akvarellpapper kan också köpas i rulle. Vanligt kopieringspapper har en ytvikt av 80 g.


Kartong

Kartong är ett styvt papper med en ytvikt över 125 g/m2 och uppbyggt av flera skikt. (Ordet kartong används även för en förpackning tillverkad av kartong = låda.)

Kartong för konstnärsbruk är syrafri. Syrafri kartong har neutralt eller något basisk PH-värde. Kartongen kan vara tillverkad av trämassa eller bomullslump.

Passepartout är en kartong som är skuren för att täcka in och skydda en teckning, grafiskt blad, fotografi eller akvarell. En passepartout skall vara tillverkad av syrafri kartong. Vid monteringen använder man syrafri tejp eller syrafri klisterremsa.


Andra material

Släta ytor som metall, glas, plast kan ge dålig vidhäftning och måste specialbehandlas innan man målar på dem. Man bör också undvika feta material.
Akryltekniken är den teknik som är mest oberoende av underlaget. Oljemålning fodrar större noggrannhet och en gammal god regel är att måla ”fett på magert”, dvs. att halten olja i färgen ökar med varje skikt.
Oljan i färgen kan också påverka underlaget som t.ex. papper som kan bli mycket sprött med tiden.
Gamla oljefärgsmålningar är också mycket riskfyllt att använda om man inte helt tar bort all färg och grunderar om duken.
Vattenbaserade färger som akryl, gouache, tempera eller akvarell får inte pärla på grunden.


Målarduk

Den bästa målarduken är tillverkad av linne. Det finns också målardukar som tillverkats av syntetiska material och bomull.
För akrylmålning är underlaget inte lika känsligt eftersom akrylen bibehåller en viss mjukhet även efter torkning.

Färdiga målardukar säljs i olika format: F= figur, L= landskap, K= kubistformat och M= marin.
T.ex. F8, F12, L12 etc. Se en tabell på olika format här >>

Det som kallas ”galleriduk” i handeln är färdigspända dukar med högre kant. Inte sällan är formaten helt kvadratiska som t.ex. 30×30, 50×50 osv. Dessa produkter kommer ofta från låglöneländer som t.ex. Kina.


MDF-board

MDF-board är en skiva tillverkad av träfiber med tillsats av bindemedel, som masonit fast hårdare och med jämn yta på båda sidor. Bra material att själv tillverka pannåer av. MDF = medium density fiberboard.

Bra byggvaruhus har personal som kan hjälpa till att såga upp skivorna. Räkna ut i förväg vilka format som du vill ha och hur skivan skall sågas. Den vanligaste tjockleken för konstnärsbruk är 6 mm men det finns flera olika tjocklekar.

De färdigsågade skivorna gradas av lätt på kanterna med ett sandpapper. Grundera sedan skivorna med Gesso, som är ett utmärkt material både till olja, tempera och akryl. Gesson kan också färgas in med konstnärsakrylfärger om du vill ha en färgad grund.

Lägg på Gesson med en fin roller om du vill ha en jämn och äggskalsliknande yta. Med pensel kan du få en mer varierad struktur beroende på vilken pensel du använder. Det är bara att experimentera!


Masonite

Masonite är egentligen ett varumärke men används ofta som benämning för träfiberskivor. Det är ett bra konstnärsmaterial.

Masonite finns i många olika kvaliteter och även oljebehandlade. Oljebehandlade skivor skall du inte använda. Du skall använda icke oljebehandlade skivor med hög kvalitet eftersom dessa är mest beständiga i formen. Billiga tunna skivor kan bli skeva och tappa sin form när du grunderar dem. De kan vara bra att lägga ett skikt grunderingsfärg på både fram och baksidan för att de skall behålla sin form. Bra byggvaruhus hjälper till med att såga upp dina skivor.

Ett bra tips när det gäller både mdf-board och masonit är att du kan leta på IKEA (eller liknande företag) efter skivor som t.ex. skall vara bakstycken till bokhyllor etc. De kan vara riktigt billiga ibland.


Färger och pigment

Använd bara ljusäkta och hållbara färger och pigment för konstnärsbruk – enkel regel.

Undvika alla billiga studiefärger och okända fabrikat. Billiga färger är billiga av en orsak – man använder billiga pigment och material vid tillverkningen. Det innebär sällan att det är ekonomiskt, därför att färgerna är så uttunnade och utblandade med fyllnadsmaterial att du behöver klämma ut mycket mer ur tuben för att uppnå samma resultat. Köp färger och material som är märkta med ”konstnärskvalitet”, ”ljusäkta” osv.


Avdelning värdelöst vetande 1:

Den som uppfann målartuben var en konstnär som hette John G. Rand, amerikansk porträttmålare som bodde i England, och som fick sitt patent 1841. Winsor & Newton började sälja färg i dessa tuber redan 1841.

Avdelning värdelöst vetande 2:

Starka varumärken som Beckers, ColArt, Winsor & Newton, Lefranc & Bourgeois och Liquitex ägs alla av det svenska familjeföretaget Lindéngruppen, Höganäs.


Läs mer: