Bild: Emma McNally, South Bank, London. Foto: konstlistan.se
Utbildning och vägar till konstnär och konstnärsyrket.
Det finns ingen vedertagen definition av begreppet konst och därmed heller inte av begreppet konstnär. Konstnärlig verksamhet är ett självständigt skapande av konst i dess olika former. Konstarterna förs i kulturpolitiska sammanhang till något av områdena ord, bild och form, ton, scen och film.
Konstnär eller amatör
Gränsen mellan professionella konstnärer och amatörer är flytande och i många sammanhang onödig att dra. När åtskillnad ändå måste göras baseras den vanligen på en sammanvägning av fyra faktorer:
- konstnärlig utbildning,
- konstnärligt kunnande,
- sysselsättningsgrad i konstnärlig verksamhet,
- omfattningen av det offentliga framträdandet som konstnär.
Professionell konstnär
Professionalitet är alltså inte enbart beroende av sysselsättningsgraden i det konstnärliga yrket eftersom många konstnärer delvis måste försörja sig genom annan verksamhet. De flesta konstnärsorganisationer har inträdeskrav för medlemskap som just baseras på dessa fyra faktorer. Dessa kriterier har också använts av regeringen för att avgränsa rätten för individer att ta del av arbetsmarknadspolitiska program inom kulturområdet.
Kulturarbetare
Begreppet kulturarbetare användes redan i början av 1900-talet. Under 1960- och 70 talet användes termen flitigt för att jämställa utövare inom kulturområdet med andra förvärvsarbetare. Samtidigt användes ett vidgat kulturbegrepp vilket gjorde att alla som arbetar inom kulturområdet blev kulturarbetare dvs. förutom konstnärer också sufflörer, museitjänstemän, bibliotekarier m.fl.
Idag är den vedertagna användningen av termen kulturarbetare en person som arbetar inom kulturområdet, dvs. ingen synonym till konstnär. Enligt utredningen Arbete åt konstnärer fanns i senare delen av 1990-talet ca 25 000 yrkesverksamma konstnärer.
Källa: Konstnärerna och trygghetssystemen, SOU 2003:21. Du kan hämta hela utredningen på Regeringskansliets hemsida. http://www.regeringen.se
Utbildningsvägen till konstnär
Att utbilda sig till konstnär är ofta en lång utbildning.
Utbildningsvägen kan i korthet se ut så här:
- Gymnasieskola
- Förberedande konstnärlig utbildning/konstnärlig grundutbildning, 1-2 år
- Konsthögskola, kandidatexamen 3 år
- Magisterexamen 2 år
Läs mer om arbetsmarknaden för konstnärer på konstlistan.se
Länkar till förberedande och grundläggande konstnärliga utbildningar
Konst och kulturutbildningar
Grundutbildningar inom dans, musik, teater, film, konst, mode, smide, keramik och övriga kulturutbildningar inom det konstnärliga och kulturella området bedrivs av fristående (privata) skolor. Dessa står under statlig tillsyn och kvalitetsgranskning av Yrkeshögskolemyndigheten. Utbildningarna som tillhör den nya utbildningsformen konst- och kulturutbildningar har tidigare bedrivits som så kallade ”kompletterande utbildningar”. Konst- och kulturutbildningar har rätt att ta en studerandeavgift/terminsavgift. Du kan söka om studiemedel för dessa utbildningar och även ansöka om ett merkostnadslån till studerandeavgiften. För att leta efter utbildningar kan du använda en bra sökmotor på myndighetens hemsida. (Se länk nedan)
Inom konst och kulturutbildningarna hittar du:
- Utbildningar som förbereder för fortsatta studier på högskola/universitet – konst, musik eller teaterhögskolor. (t.ex. konstnärliga grundutbildningar och grundläggande designutbildningar)
- Utbildningar som leder direkt till ett yrke – keramiker, silversmed, dansare, designer eller musikalartist. (t.ex. konsthantverkare och scenkonst)
- Kurser som ger fördjupning inom ett område – stickning, smide eller folkdans. Dessa utbildningar är mer inom området att bevara eller utveckla kulturarvet. (t.ex. slöjd, textilhantverk, vävning)
Övriga länkar
Mer hantverksinriktade och yrkesinriktade utbildningar hittar du inom Yrkeshögskolan.
Alla Folkhögskolor hittar du på den här sidan:
Du kan också söka efter utbildningar på Alla Studier.se. Sajten drivs av tidningen Metro och innehåller annonser och sponsrade länkar.
Konsthögskoleutbildningar – Konsthögskolor
- Kungliga Konsthögskolan
- Konsthögskolan i Malmö
- Akademin Valand + (numera också f.d. Högskolan för fotografi)
- Konsthögskolan Umeå
- Konstfack
- Malmö Högskola Konst, Kultur, Kommunikation
- Textilhögskolan i Borås
- Beckmans Designhögskola
- Designhögskolan, Umeå Universitet
- Industridesignskolan, Lunds Universitet
- HDK Göteborg
- HDK vid Steneby
- Designprogrammet Linnéuniversitetet, Växsjö
Studera utomlands
Om du funderar på att studera utomlands så börja i god tid att planera och skaffa dig information om vilka möjligheter som finns, regler, ekonomiska villkor, studiemedel osv.
Genom Sveriges medlemskap i EU är numera hela Europa öppet för att söka till universitet och högskolor. Det finns många bra utbildningar i Europa och det kan ge dig en möjlighet att komma in på en utbildning som du inte kan få i Sverige. Tips! Läs på CSN:s, studera.nu och Arbetsförmedlingens hemsida om att studera utomlands.
Utlandsstudier.se ger gratis hjälp till dig som vill studera i utlandet.
På Utlandsstudier.se hittar du alla verktyg du behöver för att ordna dina utlandsstudier på egen hand. Vill du ha mer hjälp så hjälper utlandsstudier.se dig att komma i kontakt med matchande partnerskolor eller ansökningspartners utomlands.
Konsthögskolor Norden
Finland
Danmark
Norge
Island
Konsthögskolor Europa, urval.
- Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
- Willem de Kooning Academy
- Royal Academy of Art, Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag
- Utrecht School of the Arts HKU
- Academy of Fine Arts in Warsaw
- National College of Art and Design, Irland
- Estonian Academy of Arts, Tallinn
I England och Skottland har man en central ansökningsrutin genom organisationen UCAS. Här kan man hitta universitet i hela Storbritannien efter ämnesområde. Ansökan gör man genom UCAS hemsida genom särskild inloggning efter att man betalat ansökningsavgiften.
Om du vill se hur de olika utbildningarna rankas i Storbritannien kan du läsa The Complete University Guide, The Times Good University Guide eller The Guardian University Guide. Leta upp de universitet du är intresserad av och gå till respektive universitets hemsida och beställ en katalog. Leta efter ”Order a prospectus” och beställ, så dimper det ner en katalog inom några dagar.
- The Complete Univerity Guide, Arts & Design
- The Times Good University Guide
- The Guardian University Guide, Arts & Design
Några universitet som brukar ligga i topp är:
- University College London
- Goldsmiths University of London
- The Glasgow School of Art
- Slade School of Fine Art
Cumulus är ett globalt nätverk av konst och designutbildningar. Kan var en bra sida att leta efter utbildningar internationellt.
ELIA är en EU-finansierad samarbetsorganisation för konstutbildningar i Europa. Här kan du leta efter konsthögskolor.