action painting

Beteckning som används om det amerikanska spontanistiska efterkrigsmåleriet som t.ex. Jackson Pollock.
Klicka här för en sida där du kan göra dina egna action paintings.

Action painting är en konstnärlig teknik och stil som främst förknippas med den abstrakta expressionismen, särskilt med konstnärer som Jackson Pollock. Denna teknik innebär att konstnären applicerar färg på duken med kraftfulla och expressiva penseldrag, drippande färger eller sprutande färg genom olika metoder såsom att kasta, skvätta eller droppa den från penseln eller andra verktyg.

Det som är karakteristiskt för action painting är att processen med att skapa konstverket är lika viktig som det färdiga resultatet. Konstnären engagerar sig i en fysisk och emotionell handling när hen skapar verket, vilket kan innebära att röra sig runt duken, arbeta med stor kraft och energi och låta känslorna styra penselns rörelser. Resultatet är ofta spontana och dynamiska kompositioner som fångar konstnärens inre värld och känslor.

Action painting utmanar traditionella idéer om konstskapande genom att ge konstnären friheten att utforska och uttrycka sig fritt utan begränsningar. Det är en konstform som betonar processen, handlingen och spontaniteten, och den har haft en betydande inverkan på den moderna konsten och fortsätter att inspirera konstnärer än idag.