Bra söktjänster – den osynliga webben

Den osynliga webben, databaser och söktjänster.

Den osynliga webben, databaser och söktjänster.

Den osynliga webben, The Invisible Web eller Deep Web, är ett uttryck för allt det som du inte hittar genom att söka på t.ex. Google eller någon annan sökmotor. Det mesta av ”den osynliga webben” är innehållet på olika databaser eller söktjänster som du når först när du gör en sökning i databasen. Innehållet skapas först när du gör en sökning, och det klarar inte sökmotorerna av att göra. Google Scholar är ett försök att komma åt detta.

Deep Web sökmotorer, exempel:

Google Scholar

Google Scholar är en sökmotor som gör det möjligt för dig att söka i vetenskaplig litteratur, uppsatser, vetenskapligt granskade skrifter, avhandlingar, böcker, artiklar, akademiska förlags publiceringar samt i universitet och andra akademiska organisationers publicerade dokument. Google Scholar är ett sätt att hitta den mest relevanta forskningen världen över.

Söktjänst för alla uppsatser – Uppsatser.se

På uppsatser.se kan du söka i mer än 316000 examensuppsatser från svenska högskolor och universitet. Du kan också lägga in en bevakning och få ett email så snart det kommer in nya uppsatser inom det område som du är intresserad av!

Andra sökmotorer och söktjänster än Google:

Det finns fler sökmotorer än Google. Någon dessutom helt utan reklam och annonser. Du får inte samma resultat på de olika sökmotorerna, så det är alltid intressant att testa att söka på flera olika sökmotorer. DuckDuckGo är det bästa alternativet till Google.

Bildsök eller leta efter dina egna bilder på nätet.

  • TinEye – här kan du ladda upp en bild och söka efter bilden i andra versioner eller på andra sidor.

Google bildsök har en liknande funktion. I sökrutan i Google bildsök klickar du på kamerasymbolen. Du kan sedan välja att dra in/välja en bild från din egen dator, alternativt skriva en webbadress. Här kan du t.ex. se om någon har använt dina bilder på nätet.


Läs mer: